Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een team met analytische wetenschappers Govert Somsen (VU), Peter Schoenmakers en Ron Peters (beide UvA) heeft 1,7 miljoen euro financiering verkregen voor hun UNMATCHED-project, gericht op de ontwikkeling van nieuwe analytische technieken voor geavanceerde polymeren. De onderzoekers, die samenwerken in het Cente for Analytical Sciences Amsterdam (CASA), voeren het project uit samen met onderzoekers van DSM, AkzoNobel en BASF.

Het voorstel werd gehonoreerd door NWO-ENW in het Chemical Industrial Partnership Program (CHIPP) van het Innovatiefonds Chemie.

Complexe polymeermaterialen begrijpen

UNMATCHED is een acroniem voor UNderstanding MATerials by CHaracterizing Essential Distributions. Het heeft tot doel innovatieve, uiterst selectieve analysemethoden te ontwikkelen voor verbeterde scheiding en detectie van complexe (bio) polymeren.

Veel moderne (bio) materialen zijn samengesteld uit polymeren. Tegenwoordig worden steeds slimmere chemische strategieën ontwikkeld om steeds complexere polymeermoleculen te maken, die op allerlei manieren in een materiaal aanwezig kunnen zijn. Huidige analysemethoden kunnen deze moleculaire diversiteit niet tot in alle details aan het licht brengen. Als gevolg daarvan is het niet volledig mogelijk de polymeerstructuren te correleren aan de functionele materiaaleigenschappen.

De resultaten van het UNMATCHED-project zullen bijdragen aan een beter begrip van de eigenschappen en functie van polymeren en uiteindelijk tot de productie van meer geavanceerde polymeermaterialen.

Vier promovendi en twee postdocs

Het totale budget voor UNMATCHED is 1,688 miljoen euro, waarvan 750.000 euro wordt gefinancierd door de industriële partners. Een team van vier promovendi en twee postdocs zal niet alleen in de VU- en UvA-laboratoria werken, maar ook gedurende aanzienlijke perioden gedetacheerd worden bij de bedrijfslaboratoria. Daar zal de focus liggen op de industriële implementatie van nieuw ontwikkelde UNMATCHED-systemen.

Het UNMATCHED team. Van links naar rechts: Govert Somsen, Peter Schoenmakers, Ron Peters. Beeld: HIMS.

Centre for Analytical Sciences Amsterdam