Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

NWO heeft een START-UP-subsidie toegekend aan Rene Gerritsma. De UvA-fysicus kreeg de subsidie voor zijn project 'Gevangen ionen in een Fermi-zee'. Het nieuwe START-UP-programma, bedoeld voor recent aangestelde universitair (hoofd)docenten en hoogleraren in de natuur- en scheikunde, kende in totaal elf subsidies toe voor een bedrag van bijna zes miljoen euro.

START-UP komt voort uit het Sectorplan Natuur- en Scheikunde van NWO, en heeft als doel de binnen het Sectorplan vastgestelde onderzoekzwaartepunten verder te versterken. START-UP financiering biedt nieuwe hoofdonderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken, de basis te leggen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst en/of wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen.

Gevangen ionen

Gerritsma ontving de subsidie voor zijn onderzoek naar gevangen ionen. Deze deeltjes vormen momenteel de bouwstenen voor een van de beste quantumcomputers ter wereld. Door de ionen onder te dompelen in een ultra-koud gas proberen de onderzoekers de kwaliteit van de quantumcomputer nog verder te verbeteren. Bovendien biedt deze aanpak voordelen bij het koppelen aan een nog te ontwikkelen quantuminternet.

De toegekende subsidie omvat een bedrag van €600.000,-.  Met het bedrag zal Gerritsma een promovendus en een postdoc aanstellen. Verder wordt er geïnvesteerd in nauwkeurige lasertechnologie, nodig om de qubittoestanden van de ionen te manipuleren en uit te lezen en het ultra-koude gas te vangen.

Meer over het onderzoek van Rene Gerritsma valt te lezen op de website van zijn onderzoeksgroep.

Hybrid atom-ion Quantum Systems