De kwaliteit van licht

18jan2018 17.00 - 18.45

Lezing

Ter ere van het Amsterdam Light Festival (t/m 21 januari te zien) verzorgen Floriaan Ganzevoort, lichtontwerper, en Femius Koenderink, experimenteel natuurkundige, op 18 januari een lezing over licht.

Licht bepaalt hoe we de wereld zien en voelen, maar doet dit met kwaliteiten die niet direct grijpbaar zijn en op het snijvlak liggen van natuurkunde, menselijke perceptie en illusie. Floriaan Ganzevoort en Femius Koenderink geven een inkijk in licht en verlichting als hun dagelijks materiaal en gereedschap in theater, museum en natuurkundig laboratorium. Een centrale ontwikkeling in hun beider werk is de opkomst van nieuwe technologieën om licht te maken, zoals de LED lamp. Wat maakt juist deze lichtbron zo speciaal dat er in 2014 de Nobelprijs voor gegeven werd? Waarom vinden we dit licht soms wel wit maar niet ‘natuurlijk’? Hoe buit je het verschil tussen lichtbronnen uit om van de wereld precies die aspecten te belichten die je zichtbaar wilt maken? Floriaan als lichtontwerper en Femius als experimenteel natuurkundige laten de beheersbare kwaliteiten zien die schuilgaan achter licht.

Over de sprekers

Floriaan Ganzevoort is lichtontwerper voor theater, muziek, dans en ruimtes. Hij studeerde af als Theaterwetenschapper en maakt sinds 2000 voor diverse gezelschappen lichtontwerpen. Door zijn dramaturgische achtergrond is het licht dat hij ontwerpt altijd sterk verbonden met de inhoud van de voorstelling. Floriaan werkte met De Nationale Opera, Theater Basel, Opéra Montpellier, Ulrike Quade, Michel van der Aa, Saskia Boddeke & Peter Greenaway en Het Stedelijk Museum. Dit jaar is zijn werk te zien op het Amsterdam Light Festival.

Femius Koenderink is experimenteel natuurkundige gespecialiseerd in de wetenschap en techniek van licht op nanometer lengteschalen. Hij leidt sinds 2008 een wetenschappelijke onderzoeksgroep bij het Center for Nanophotonics in het AMOLF instituut in Amsterdam, is sinds 2012 hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en werd lid van De Jonge Akademie van de KNAW in 2012. Zijn fascinatie spitst zich toe op ultrakleine lichtbronnen, lasers en versterkers voor licht met toepassingen in klassieke en kwamtumcommunicatie, microscopie, en verlichtingstechnologie.

Amsterdam Light Festival 

Het Amsterdam Light Festival vindt elke winter plaats, deze editie vanaf 30 november 2017 t/m 21 januari 2018. Elk jaar wordt Amsterdam verlicht door prachtige kunstwerken, die speciaal gemaakt zijn voor het festival. Kijk op de website voor meer informatie over de exposities. 

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 18 januari

17.00 inloop
17.30 start lezing
18.45 einde lezing
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club