Debat over de sleepwet

25jan2018 17.00 - 18.45

Lezing

Dezebijeenkomst is helaas volgeboekt. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar aac@uva.nl, en geef daar bij aan of u AAC lid bent. Iedereen is welkom, leden krijgen voorrang.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ofwel de ‘sleepwet’ genoemd, is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. De wet maakt het mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. De invoering  van de wet is ondertussen uitgesteld van 1 januari tot 1 mei.

Een groep UvA studenten heeft met een handtekeningenactie ervoor gezorgd dat er op 21 maart een referendum zal komen over de wet. Het referendum is slechts raadgevend maar de discussie is hierdoor wel flink op gang gekomen. De AAC heeft enkele experts verzameld om het publiek te informeren en erover te debatteren.

Sarah Eskens: Vertrouwen in de diensten en de rechtsstaat: waar staat de nieuwe Wiv?

Sarah Eskens promoveert bij het Instituut voor Informatierecht op gepersonaliseerd nieuws en de fundamentele informatie- en privacyrechten van nieuwsconsumenten. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar de regulering van en het toezicht op digitale surveillance door inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Sarah is expert op het gebied van privacy en gegevensbeschermingsrecht en hoe deze rechten worden uitgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Nine de Vries: De Wiv en Amnesty’s mensenrechtelijke bezwaren

Nine de Vries werkt voor Amnesty's programma over veiligheid en mensenrechten in Nederland en focus voornamelijk op communicatie surveillance door de overheid. Nine startte bij Amnesty in 2002 als een vrijwilliger en heeft sindsdien verschillende rollen en posities vervult binnen de organisatie.

Pieter Bindt: Wiv 2017: Essentiële taken, bevoegdheden en waarborgen in balans

Pieter Bindt was van april 2011 tot april 2016 directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en in die functie nauw betrokken bij de vorming van de nieuwe Wiv en de Joint SIGINT Cyber Unit (JSCU) van MIVD en AIVD. In april 2016 verliet hij Defensie vanwege functioneel leeftijdsontslag. Nu is hij buitengewoon Raadslid bij de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, adviseur bij “The Hague Centre Strategic Studies”, “Gateway Review” teamleader en zelfstandig adviseur op het gebied van Crisis Management en (Cyber) security.

Michiel Hulshof: Moderator

Michiel Hulshof is een publicist, programmamaker en debatleider. Hij werkt o.a. voor Vrij Nederland, de Volkskrant en BNN.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 25 januari 

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

 

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club