Studenten en medewerkers vierden maandag 4 september in de Aula de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Amsterdam. Met het 385-jarige bestaan is dit een bijzonder jaar, gevierd met het lustrumthema ‘Inspiring Generations.’

Kijk de Opening Academisch Jaar terug

Opening Academisch Jaar UvA 2017-2018, Geert ten Dam
Geert ten Dam (foto: Dirk Gillissen)

Geert ten Dam over inspirerend onderwijs

Collegevoorzitter Geert ten Dam sprak over inspirerend onderwijs. Het lustrumthema Inspiring Generations staat voor wat we als universiteit willen zijn. Hoe krijgt academisch onderwijs écht betekenis voor studenten – en daarmee waarde voor de samenleving?

Lees de speech van Geert ten Dam
Opening Academisch Jaar UvA 2017-2018, Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf (foto: Dirk Gillissen)

Robbert Dijkgraaf over inspirerend onderzoek

Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar aan de UvA en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, liet zijn licht schijnen over inspirerend onderzoek: hoe kan de universiteit dit bevorderen?

Lees de speech van Robbert Dijkgraaf
Opening Academisch Jaar UvA 2017-2018, Bruno Verschuere
Bruno Verschuere (foto: Dirk Gillissen)

PechaKucha

Twee UvA-onderzoekers gaven een PechaKucha-presentatie:

• Nathalie van der Velde, hoofd Geriatrie in het AMC. Zij ontving begin dit jaar een gift van via het Amsterdams Universiteitsfonds voor haar onderzoek naar vallen als bijwerking van medicijngebruik door ouderen.
  • Bruno Verschuere, universitair hoofddocent Forensische psychologie. Hij won vorig jaar september de internationale Ig Nobel Prize, de parodie op de echte Nobelprijs, voor zijn onderzoek naar lieggedrag onder mensen.
Opening Academisch Jaar UvA 2017-2018, Docent van het Jaar
Rector Karen Maex speldt de Docent van het Jaar-speld op bij Docent van het Jaar Antoinette Muntjewerff (foto: Dirk Gillissen).

Docent van het Jaar

Docent van het Jaar 2016-2017 Antoinette Muntjewerff, universitair docent Algemene rechtsleer, ging in gesprek met studenten Louisa Bergsma en Karel van Vliet van de juridische faculteitsvereniging JFAS.

UvA-orkest J. Pzn Sweelinck verzorgde de muziek.

Feest in het Atrium

Na afloop van het officiële gedeelte proostten studenten en medewerkers in het Atrium op het nieuwe academisch jaar en het 385-jarig bestaan van de UvA. Na een welkomstdrankje konden ze de dansvloer op met DJ Cosy, eten en drinken, en foto’s laten maken in de photobooth.

Foto's: Dirk Gillissen