Hoe zit het met Shell en de dividendbelasting?

Pop-up-college Jan van de Streek

18 juni 2018

Bekijk het webcollege van het pop-up-college over de kwestie Shell en de dividendbelasting dat Jan van de Streek hield op 21 juni. In een artikel in Het Weekblad Fiscaal Recht concludeert Van de Streek dat het achterwege laten van de heffing van dividendbelasting in strijd lijkt met de Wet op de Dividendbelasting.

Het Weekblad Fiscaal Recht publiceert deze week een artikel van Jan van de Streek over deze kwestie. Uitgeverij Wolters Kluwer heeft het artikel afgelopen maandag voor iedereen toegankelijk gepubliceerd op www.taxlive.nl. Trouw en de Volkskrant schreven er afgelopen zaterdag 17 juni 2018 al over.

Constructie

In het kort: Olieconcern Shell heeft waarschijnlijk ten onrechte geen dividendbelasting afgedragen voor een groot deel van zijn aandelen. Door dividend uit te laten keren door een Britse dochtermaatschappij en via een trust op belastingparadijs Jersey, ontwijkt Shell sinds 2005 met toestemming van de Nederlandse Belastingdienst de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders.

Volgens Jan van de Streek houdt de constructie waarschijnlijk geen stand voor een rechter. In een artikel in Weekblad Fiscaal Recht, dat deze week verschijnt, onderzoekt hij op basis van openbare bronnen, zoals de statuten van de betrokken vennootschappen en jaarverslagen, de door Shell opgezette constructie.

Pop-up-college

Het pop up college is open voor alle UvA-studenten en medewerkers. Het college vindt plaats op 21 juni 2018 in de Seminar room (A3.01) van 11.00 tot 12.00 uur.

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid