Corentin Coulais genomineerd voor talentprijs New Scientist

24 april 2018

UvA-natuurkundige Corentin Coulais is genomineerd voor de prijs van Wetenschapstalent 2018, een competitie georganiseerd door het tijdschrift New Scientist. Coulais, die onderzoek doet naar machine-materialen, is een van de 25 genomineerden uit Nederland en België. Een publieksstemming en juryrapport bepalen welke vijf genomineerden de kans krijgen om hun onderzoek in de finale te pitchen. Stemmen kan tussen 24 april en 6 mei op newscientist.nl.

Het onderzoek van Coulais richt zich op ‘machine-materialen’: kunstmatige materialen met een programmeerbaar, interactief gedrag. Met behulp van 3d-printtechnieken ontwerpen en onderzoeken Coulais en zijn team materialen met nieuwe machine-achtige eigenschappen zoals vormverandering en de capaciteit om beweging in slechts één richting door te laten. Dergelijke eigenschappen, die in natuurlijke materialen niet voorkomen, hebben een indrukwekkend scala aan potentiële toepassingen, van medische protheses tot schokdempers voor de auto- en ruimtevaartindustrie.

Materialen van de toekomst

De droom van Corentin Coulais is om de machine-materialen verder te kunnen ontwikkelen, samen met zijn team, studenten en bedrijven. Coulais: 'De combinatie van ‘speelgoed’ en topwetenschap is heel leuk en bevredigend, en de mogelijkheden met een 3D-printer zijn eindeloos. Je kunt nieuwe, gekke ideeën onmiddellijk realiseren en testen. Zo ontwikkelen we de materialen van de toekomst die je over tien tot twintig  jaar terugvindt in onze schoenen, fietsen, auto’s en zelfs satellieten.'

'Als ik een smileygezichtje kan maken, kan ik alles maken.'

Corentin in een video van Folia over zijn onderzoek:

Kies jouw winnaar

Via de website van de New Scientist kun je vanaf vandaag tot en met 6 mei stemmen op je favoriete kandidaten. Op basis van de keuze van het publiek en een even zwaar wegende jurybeslissing worden vijf kandidaten geselecteerd die de kans krijgen hun onderzoek te presenteren tijdens het New Scientist Live-event in Tivoli Vredenburg in Utrecht op 31 mei. Aan het einde van die avond zal de jury de winnaar van de Wetenschapstalentprijs 2018 bekendmaken.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica