Taal en communicatie (Nederlandse taal en cultuur)

In de bachelor Taal en communicatie leer je hoe taal wordt gebruikt om te informeren en te overtuigen. Daarnaast leer je een moderne vreemde taal. Deze combinatie is uniek in Nederland.Communiceren, argumenteren en overtuigen

Hoe komt het dat de ene politicus er wel in slaagt zijn publiek te overtuigen en de andere politicus niet? Waarom wordt de ene brochure gelezen en de andere in de prullenmand gegooid? Wat maakt de ene speech tot een vlammend betoog en de andere tot een slaapverwekkend verhaal?

Bij succesvol communiceren komt heel wat kijken. Een grote woordenschat en beheersing van de grammaticale regels van een taal zijn een eerste vereiste. Maar wil je mensen enthousiast maken voor een voorstel of ze ervan overtuigen dat een plan goed is, dan moet je ook kennis hebben van de processen die daarbij een rol spelen.

In de bachelor Taal en communicatie bestudeer je die processen en komen alle facetten van schriftelijke en mondelinge communicatie aan bod. Daarnaast leer je een vreemde taal. Het goed kunnen spreken en schrijven van een of meer vreemde talen opent in het buitenland veel deuren. Maar ook in een internationaal georiënteerde samenleving als Nederland is het steeds belangrijker om, naast het Nederlands, een andere taal te beheersen.

Onze maatschappij vraagt om mensen die in verschillende talen op een overtuigende manier kunnen communiceren. De bachelor Taal en communicatie speelt op die behoefte in.

Taal en communicatie iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma, bij voorkeur met het profiel Cultuur en maatschappij, al kun je met elk profiel instromen.
 • Later wil je gaan werken als communicatiedeskundige, voorlichter, redacteur, journalist of radio- of televisiemaker.
 • Je hebt gevoel voor taal en houdt ervan om heel precies naar teksten te kijken.
 • Je hebt belangstelling voor argumentatie en voor de manier waarop mensen in discussies strategisch te werk gaan om hun doelen te bereiken.
 • Ook kun je analytisch denken en ben je geïnteresseerd in het beoordelen van schriftelijke en mondelinge communicatie.
 • Een goede beheersing van het Engels werkt in je voordeel. Een deel van de vakliteratuur is in deze taal geschreven.
 • Je kunt zelfstandig werken: je studeert veel thuis en in de bibliotheek, en gaat zelfstandig op zoek naar literatuur. Eigen initiatief tonen en nieuwsgierigheid zijn eigenschappen die daarbij van pas komen.

 Waarom Taal en communicatie aan de UvA?

 • De bachelor Taal en communicatie wordt alleen aan de Universiteit van Amsterdam aangeboden. De opleiding combineert de studie van communicatie en argumentatie met het leren van een moderne Europese taal. Dit is uniek in Nederland.
 • Met zijn vele uitgeverijen, communicatiebureaus, kranten en tijdschriften is een stageplek in Amsterdam niet moeilijk te vinden.
 • Als UvA-student kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt daarbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies.
 • Binnen je bachelor heb je ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studierichtingen. Ook kun je stage lopen of een periode in het buitenland studeren.

Studeren in deeltijd

Het is mogelijk de studie in deeltijd te volgen. De deeltijdopleiding is een dagopleiding en duurt vierenhalf jaar. Deeltijdstudenten volgen de colleges samen met voltijdstudenten, maar zij halen per jaar 40 studiepunten. Voltijdstudenten halen 60 studiepunten per jaar.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Nederlandse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56804

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen