Biologie

Wat betekent klimaatverandering voor de planten en dieren in onze omgeving? Wat is het effect van de plasticsoep op de biodiversiteit in de oceanen en hoe ruimen we het op? Welke moleculen gebruiken planten en insecten om met elkaar te communiceren? Kunnen we biotechnologie veilig inzetten voor duurzame voedselproductie? Ben jij geboeid door dit soort vragen en wil je leren hoe je dit kunt onderzoeken? Dan is de bachelor Biologie aan de UvA iets voor jou.Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Waar gaat Biologie over?

Biologie bestudeert het leven op aarde. Biologen vragen zich bijvoorbeeld af welke moleculen dit leven mogelijk maken, hoe dit op het niveau van een cel er uitziet, op welke wijze ecosystemen zich ontwikkelen, of het mogelijk is om evolutie waar te nemen en wat microben betekenen voor de gezondheid van de mens.

Waarom Biologie aan de UvA?

 • Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet op het laboratorium en in het veld. We laten je kennis maken met alle niveaus van de biologie: van molecuul tot ecosysteem.
 • In de eerste anderhalf jaar bouw je een stevige biologische basis op met academische en data analyse vaardigheden. Daarna beslis je pas welke richting jou het meest aanspreekt en kies je een specialisatie.
 • In je derde jaar kun je kiezen voor specialisaties binnen de biologie zoals ecologie en evolutie, dieren en planten in de zee en in zoet water of moleculaire biologie van planten. Je kunt je ook via keuzevakken en minoren meer richten op bijvoorbeeld neurobiologie, biochemie, bioinformatica of biomedisch onderzoek. Deze specialisaties kun je aan de UvA doen, aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland.
 • De opleiding is praktijkgericht en kleinschalig, waardoor contact met docenten zeer direct is in een ontspannen sfeer. Je maakt kennis met je toekomstige werkveld van toponderzoekers, maatschappelijke organisaties en bedrijven in je vakgebied.
 • In elke onderwijsperiode doe je in projectteams onderzoek naar maatschappelijke onderwerpen, soms in samenwerking met het bedrijfsleven.
 • Je leert ook zelfstandig onderzoek te doen in het veld en in verschillende practica, die met elkaar verbonden zijn. Je verzamelt zelf materiaal dat je met moderne onderzoekstechnieken analyseert. Je sluit je opleiding af met een eigen onderzoeksproject.
 • Studievereniging CONGO zorgt voor gezelligheid, leuke uitjes en interessante lezingen. Op Amsterdam Science Park ontmoet je studenten uit allerlei andere opleidingen.

Microscopiepracticum

Microscopiepracticum

Biologie iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma in de profielen natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie.
 • Je bent nieuwsgierig naar de werking van levende systemen.
 • Je wilt bijdragen aan de oplossing van de opwarming van de aarde, het wereldvoedselprobleem of duurzame energie.
 • Je kunt zowel zelfstandig werken als samenwerken.
Eveline Bosman

Eveline Bosman, student Biologie

'Als je biologie wilt gaan studeren is het belangrijk dat je vooral niet snel vies van dingen bent.'

'Tijdens de opleiding kom je niet alleen slakken tegen, maar je moet ook regelmatig dieren ontleden, je gaat op zoek naar andere insecten of je staat tijdens veldwerk tot halverwege je benen in de modder.' Lees het hele verhaal van Eveline.


Diploma
BSc Biologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56860

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica