Kijk de UvA Mei 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Weg met het wegwerpplastic

Plastic wegwerpartikelen waar een betaalbaar alternatief voor is mogen niet meer verkocht worden. Dat vindt de Europese Commissie de manier om de strijd aan te gaan met de plastic soep. Gert-Jan Gruter, bijzonder hoogleraar Duurzame industriële chemie, vertelt over mogelijke alternatieven.

dhr. prof. dr. Mark Deuze, medewerker FGw, hoogleraar Mediastudies, i.h.b. journalistiek

De opkomst van de Nederlandse podcast

Intiemer dan radio en zelf de controle over wat je waar en wanneer luistert: de podcast verovert de harten van veel Nederlanders. Niet gek, er duiken de laatste maanden steeds meer podcasts op van eigen bodem. En die zijn in trek. Hoogleraar Mediastudies, Mark Deuze, legt uit waar deze trend vandaan komt.

'Vooroordelen over vrouwen in literatuur springlevend'

Op de literaire ladder vallen bij elke stap naar boven vrouwen af. Onderzoeker Corina Koolen beziet het verschil in benadering van mannelijke en vrouwelijke auteurs door wetenschappelijke bril.

dhr. prof. dr. Henkjan Honing, Medewerker FGw en FNWI, hoogleraar Muziekcognitie

Musicoloog Henkjan Honing ontleedt de mens tot 'muzikaal dier'

Het interdisciplinaire vakgebied Muziekcognitie verschaft fundamentele inzichten in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Henkjan Honing, hoogleraar Muziekcognitie, ontdekte dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd, maar aangeboren. In zijn nieuwe boek ‘Aap slaat maat’ doet hij verslag van zijn onderzoek naar wat ons mensen tot ‘muzikale dieren’ maakt. In 'Nooit Meer Slapen' is Pieter van der Wielen in gesprek met Henkjan Honing.

Grassiani, Erella (Dr.)

Wat is de volgende stap naar vrede in Israël?

De staat Israël bestaat zeventig jaar, maar is de vrede verder dan ooit? Hoe krijgen we mensen uit hun loopgraven en komen we dichterbij verzoening? Tijs van de Brink bezoekt een vredesinitiatief in het klein: Het restaurant 'Love & Peas', dat is opgezet door een Jood en een Palestijn samen. In de studio praat hij met de Vlaams-Palestijnse Montasser AlDe'emeh en antropoloog en joodse Nederlander Erella Grassiani.

Verbod op plastic wattenstaafjes, komen er plastic alternatieven?

Op 8 mei lekte uit dat de Europese Unie een verbod instelt op plastic wattenstaafjes, plastic bestek en ander wegwerpplastic. Te vaak belandt dit plastic in het milieu en dat is slecht voor de natuur, mens en dier. Maar welke alternatieven zijn er? Ron Stoeltie sprak er over met Gert-Jan Gruter, hoogleraar Duurzame industriële chemie.

Jessie Koen

Waarom vinden we werk zo belangrijk?

We besteden heel veel tijd op ons werk, dus beïnvloedt het ook onze identiteit. Maar de vraag is hoe verstandig dat nou is. En: waarom hechten we zoveel waarde aan ons werk? Arbeidspsycholoog en universitair docent Jessie Koen, hoogleraar Arbeidsverhoudingen Paul de Beer en psycholoog Suzanne Weusten (oprichter Denkacademie) gaan hierover met Rens de Jong in gesprek.

K. Ruijgrok

Alles of niets voor de Maleisische premier

Voor de Maleisische premier Najib Razak staat er nogal wat op het spel. Niet alleen zijn premierschap staat op het spel deze verkiezingen, hij kan ook zijn immuniteit verliezen. Dan kan hij worden vervolgd in een groot corruptieschandaal. Gaat het hem lukken om aan de macht te blijven? Politicoloog en onderzoeker Kris Ruijgrok blikt vooruit op de gang naar de Maleisische stembus.

Sander Klous

De Johan Cruijff Arena wordt steeds slimmer

Hoeveel kroketten er tijdens welke wedstrijd over de toonbank gaan: de Johan Cruijff Arena weet het, want dit stadion wordt met behulp van big data steeds slimmer. Het Johan Cruijff Arena-ecosysteem kan een voorbeeld zijn voor andere stadions ter wereld, zegt Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystems.

dhr. prof.dr. H.A. (Henk) van der Liet

Dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur

Het is crisis binnen de Zweedse Academie die de Nobelprijs voor de Literatuur toekent. Zeven van de achttien leden zijn inmiddels opgestapt. Op 4 mei geeft de Academie een persconferentie waarin naar verluid wordt verteld hoe het verder moet met het comité en de prijs. Henk van der Liet, hoogleraar Scandinavische Taal- en Letterkunde en één van de adviseurs van het Nobelprijscomité gaan hierover in gesprek.

Paul de Beer AIAS

Free riders laten vakbond links liggen

Al jaren komen vakbonden op voor de rechten van de arbeiders. Maar hun ledental daalt steeds verder. Ze kampen onder meer met het free rider-probleem, zegt Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen. Funest is die daling nog niet, maar De Beer erkent dat een te ver teruglopend ledental de positie ten opzichte van de werkgevers er niet steviger op maakt.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

6 juni 2018