Kijk de UvA Februari 2019

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Eddie Brummelman

Is het fijn om een narcist te zijn?

Iedere woensdag gaat Metro onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering geeft Eddie Brummelman, Ontwikkelingspsycholoog aan de UvA, antwoord op de vraag: is het fijn om een narcist te zijn?

Bekijk het item op Metro

S. Frequin

Hoe vermoord je een Middeleeuwse zombie?

In samenwerking met universiteiten gaat Metro iedere woensdag onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering vertelt Sanne Frequin, Kunsthistoricus aan de UvA: hoe vermoord je een middeleeuwse zombie?

Bekijk het item op Metro

Sander Klous

'Nederland gunstigste land ter wereld voor zelfrijdende auto'

Nederland is wereldwijd het gunstigste land voor de komst van de zelfrijdende auto, stellen onderzoekers van KPMG. 'Wat ons vooral geschikt maakt is dat we het op alle vlakken goed doen,' zegt Sander Klous, partner bij KPMG en hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de UvA. 'We hebben een goede infrastructuur, consumenten vinden het geen probleem en ook qua beleid doen we het goed. We blijven alleen iets achter op het gebied van technologie.'

Beluister het fragment op BNR

Mark Deuze

Waar hééft de jeugd het in vredesnaam over? ‘Generatie is echt niet anders dan vroeger’

Is het eigenlijk erg dat (groot-)ouders geen idee hebben wie of wat unboxing, Meisje Djamila of Zombies zijn? Nee, vindt hoogleraar Mediastudies Mark Deuze. Hij gelooft niet dat generaties anno 2019 steeds verder uit elkaar drijven, omdat ze naar andere filmpjes, series of idolen kijken.

Lees het artikel in het AD

dhr. prof. dr. Max Welling, medewerker FNWI, hoogleraar Machine learning

De Big Five van de Artificial Intelligence

Waar staan we met AI? Welke ontwikkelingen komen nog? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Max Welling, hoogleraar Machine Learning, beantwoordt deze vragen.

Beluister het fragment op BNR

Susan Bögels

Mindfulness op de basisschool: 'Hoofdjes leegmaken'

Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulnesstraining. Volgens de trainer is dat nodig om de hoofdjes van de kinderen leeg te maken. Susan Bögels, hoogleraar Psychologie, deed onderzoek op verschillende basisscholen in Amsterdam. 'We merkten dat kinderen, in vergelijking met kinderen die geen training kregen, minder gespannen zijn en minder gedragsproblemen hebben', legt ze uit. 'Er is minder agressie in de klas en leraren gaven aan dat het klassenklimaat verbeterden.'

Bekijk het item op AT5

Van Dolen

Modellen genoemd in rechtszaak Fyre Festival, 'ze begaven zich op glad ijs'

"Het Fyre Festival komt eraan. Ga met me mee." Die boodschap plaatste een groepje topmodellen en influencers als Kendall Jenner, Bella Hadid en Elsa Hosk twee jaar geleden op Instagram. De influencers kregen al veel kritiek vanwege hun rol in de Fyre-flop, maar ongeveer twee jaar later zijn er ook nog juridische gevolgen. Je naam aan een merk verbinden heeft altijd bepaalde risico's, zegt Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing. "Deze modellen zijn in zekere zin zelf ook een merk. Dan is het zakelijk niet bepaald handig als zo'n festival compleet ontspoort."

Lees het artikel op NOS.nl