Nederlandse letterkunde (Neerlandistiek)

In het onderzoeksprogramma Nederlandse letterkunde verdiep je je in de achtergronden en de techniek van literaire teksten en de rol van de literatuur in heden en verleden.Video wordt geladen..

Verdieping in de Nederlandse literatuur

  • Het onderzoeksprogramma Nederlandse letterkunde is een pittig programma en daarom een goede keuze als je een sterke belangstelling hebt voor onderzoek. Het programma wordt verzorgd door letterkundigen van de UvA en de UU samen.
  • Je verdiept je in de achtergronden en de techniek van literaire teksten en de rol van de literatuur in heden en verleden. Het programma beperkt zich niet tot de moderne letterkunde, maar besteedt ook aandacht aan de vroegmoderne literatuur en aan processen van literaire ontwikkeling. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het cultuurhistorisch onderzoek.
  • Het programma is tweejarig. Het verplichte deel van het programma beslaat iets minder dan een jaar en bestaat uit cursussen die deels in Utrecht, deels in Amsterdam worden gegeven. De voertaal is in principe Nederlands, maar omdat tegenwoordig onderzoek onmogelijk is zonder internationale component, zul je ook college krijgen in het Engels.

Nederlandse letterkunde aan de UvA en UU

  • De UvA en de UU bieden samen als enige in Nederland een gespecialiseerd onderzoeksprogramma op het gebied van de letterkundige neerlandistiek aan. Twee jaar lang volg je op het hoogst mogelijke niveau onderwijs over de Nederlandse literatuur van heden en verleden, waarbij je je helemaal toelegt op het terrein van jouw keuze.
  • Je maakt kennis met alle belangrijke onderzoekstradities in de letterkunde. De hoofddocenten en hoogleraren die bij het programma betrokken zijn, staan garant voor kwaliteit en voor een breed spectrum aan specialisaties binnen de neerlandistiek - van traditionele disciplines als de editietechniek tot nieuwere benaderingen als de postkoloniale literatuurtheorie.
  • Amsterdamse en Utrechtse neerlandici onderhouden nauwe contacten met uitgeverijen, cultuurredacties en literaire organisaties in de Randstad. Veel van onze alumni danken hun banen mede aan het feit dat ze al tijdens hun studie konden bouwen aan een netwerk in de culturele wereld.

Samenwerkingsverband UvA en UU

  • De samenwerking van Amsterdamse en Utrechtse specialisten op het gebied van Nederlandse letterkunde zorgt ervoor dat je college en begeleiding krijgt van toonaangevende wetenschappers op alle gebieden van het vak. Daarnaast is er een ruim aanbod van keuzevakken op het gebied van Literatuurwetenschap, Cultural Studies, Media en cultuur, et cetera.
  • Je komt in een groep gemotiveerde en gedreven studenten met een gemeenschappelijke passie. De opleiding brengt studenten bij elkaar die aan verschillende universiteiten hun bachelor hebben gedaan en die nu verder willen op het specifieke terrein van de Nederlandse letterkunde. Iedere student krijgt persoonlijke aandacht en begeleiding, maar tegelijk ben je deel van een groep die twee jaar lang samen optrekt.

Diploma

De onderzoeksmaster Neerlandistiek is een geaccrediteerde masteropleiding. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Neerlandistiek en de titel Master of Arts (MA).

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de factsheet.


Diploma
Research MA Neerlandistiek (research)
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
120 EC, 24 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60851

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen