Informatierecht

Informatierecht is een brede masteropleiding waarin het recht en actuele thema’s rondom informatie en technologie samenkomen. Uniek in Nederland.De UvA biedt een in Nederland uniek studieprogramma. We verzorgen een uitdagend programma voor een selecte groep studenten. Tijdens deze master verdiep je je in de juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendomsrechten, telecommunicatierecht, mediarecht, internetregulering, vrijheid van meningsuiting, privacy en nog veel meer.

 

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Actueel rechtsgebied

Informatierecht is een zeer actueel rechtsgebied. We lezen dagelijks in de krant hoe belangrijk het is. Een voorbeeld: zijn er grenzen aan wat je mag zeggen? Typisch een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Ben ik eigenaar van mijn persoonsgegevens? Daarover gaat het privacyrecht onder andere. En als je een uitvinding doet? Daarover gaat het octrooirecht. Het informatierecht behandelt al dit soort vragen.

Kleinschalige opleiding

De master Informatierecht biedt kleinschalig academisch onderwijs aan gemotiveerde studenten. Je krijgt onderwijs van internationale topdocenten die in de praktijk werken als advocaat, onderzoeker, adviseur of bedrijfsjurist. Dat leidt tot een perfecte balans tussen theorie en praktijk. Je bestudeert de rechtsgebieden die informatie reguleren. Het spanningsveld tussen het beschermen van informatie en het kunnen gebruiken van informatie is nooit statisch, want onze kennis- en informatiemaatschappij ontwikkelt zich continu. Dat maakt deze master zo actueel.

Master studenten

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen. Onze alumni gaan vaak aan de slag als advocaat intellectueel eigendomsrecht of als privacyspecialist. Maar ook internetbedrijven, uitgevers, omroepen, merkenbureaus en rechtbanken bieden kansen.

Beoordeling studenten ‘zeer goed’

Ook onze studenten zijn zeer enthousiast. De master Informatierecht is door de studenten beoordeeld met ‘zeer goed‘. Landelijk staat de opleiding in de top 3 van alle reguliere juridische masteropleidingen (waardering 4,5 op schaal van 5). Ook op UvA-niveau scoort de master uitstekend: van de 105 masteropleidingen scoort er maar één een tikje beter. De studenttevredenheidcijfers van de Nationale Studenten Enquête laten in het algemeen een dalende trend zien in het wetenschappelijk onderwijs, maar de waardering voor deze master stijgt juist verder.

Let op: Informatierecht is een selectieve master. Dat betekent dat je geselecteerd moet worden voor je kan worden toegelaten. Meer informatie over toelatingseisen en inschrijving vind je hier.

De inhoud van de opleiding Informatierecht

We verzorgen een uitdagend studieprogramma voor een selecte groep topstudenten. Tijdens de opleiding verdiep je je in de regulering van de productie, verspreiding en het gebruik van informatie in de breedste zin van het woord.

Zo bieden we een aantal unieke extra’s:

  • studenten die praktijkervaring willen opdoen, kunnen zich inschrijven voor het keuzevak Clinic Technologie, Media & Communicatie. Onder begeleiding van docenten en advocaten werk je realtime aan echte zaken.
  • het onderwijs wordt verzorgd door de internationale staf van het Instituut voor informatierecht (het IViR), een van de grootste onderzoeksinstituten voor informatierecht ter wereld. Dit betekent directe toegang tot recent, hoogwaardig academisch onderzoek. Je profiteert van de meest actuele kennis en kunt zelfs een onderzoeksstage doen.
  • de inhoud van ons programma biedt veel mogelijkheden om samen te werken. Het verplichte onderwijs en de gemotiveerde studenten stimuleert iedereen het beste uit elkaar te halen.
  • studenten kunnen zich opgeven voor extra-curriculaire activiteiten, waaronder de Price Media Law Moot Court in Oxford.
  • onze opleiding onderscheidt zich nadrukkelijk van ICT-recht (contracten en IT). De breedte en het niveau van ons programma geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.  
  • de praktijk rondom informatierecht is constant in beweging. Dit betekent dat vakken regelmatig worden geactualiseerd.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben jij een ambitieuze student die geïnteresseerd is in informatierecht, zoals intellectueel eigendomsrecht, digitale burgerrechten, privacy, mediarecht of persvrijheid? En kun je dit motiveren en aantonen? Bekijk dan de toelatingseisen van deze selectieve master.

Wist je dat …

... Informatierecht een eigen studievereniging heeft? Alle studenten van de master Informatierecht zijn lid van SViR. De vereniging is dé verbindende factor voor een groep enthousiaste en ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.

Voor een goede indruk van de SViR kan je deze Informail doornemen.

Kerngegevens


Diploma
LLM Informatierecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60223

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid