Bernini en de Barok

07feb2018 21mrt2018

Evenement

In de nieuwe collegeserie van Arjan de Koomen en Machtelt Brüggen Israëls is de hoofdrol weggelegd voor kunstenaar Gianlorenzo Bernini. De serie start 7 februari 2018, bestaat uit zes colleges en sluit af met een symposium met diverse gastsprekers, waaronder Henk van Os.

De kunstgeschiedenis heeft geen succesvoller kunstenaar gekend dan Gianlorenzo Bernini (1598-1680), bovenal beeldhouwer, maar ook architect, schilder en dramaturg. Zeven pausen hebben van zijn diensten gebruik gemaakt en ook de rest van Europa snakte naar zijn werken. Meer dan enig ander heeft hij Rome tot de kunsthoofdstad van de 17de eeuw gemaakt en het stedenbouwkundige decor opgetrokken dat de stad tot op de dag van vandaag kenmerkt. Technisch zijn zijn sculpturen onovertroffen, en de levensechtheid die hij in marmer bereikte is onnavolgbaar. Maar ook de iconografische en intellectuele inventiviteit en zijn gevoel voor enscenenering zijn indrukwekkend.

Deze reeks behandelt zijn voornaamste werken, en duidt ook zijn kunstenaarschap en zijn betekenis voor eigen tijd en later eeuwen. Daartoe raken we ook aan het begrip ‘barok’. We gebruiken daarbij eigentijdse termen uit de kunstkritiek, zoals virtuositeit, meraviglia en bel insieme om Bernini’s artistieke ambities te doorgronden. De reeks wordt afgesloten met een symposium waarin diverse gastsprekers, waaronder Henk van Os, over Bernini en zijn Europese impact komen spreken.

De colleges worden gegeven door Arjan de Koomen en Machtelt Brüggen Israëls.

Data, tijd(en), locatie en prijs

• Data colleges: 7, 14, 21 en 28 februari en 7 en 14 maart 2018
  • Tijd: woensdagen 14.00 - 16.00 uur
  • Aantal colleges: 6
  • Symposium: 21 maart, 10.00 - 16.00 uur
  • Locatie: Lutherse kerk, Aula
  • Cursusprijs: 175 / 160 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Hoorcolleges en symposium
Semester/blok Semester 2, blok 1
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Wordt nader bekend gemaakt/aangeboden op Blackboard
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen.
Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks dient u een account bij de Illustere School aan te maken. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. Op maandag 29 januari wordt Bernini en de Barok toegevoegd aan uw Blackboard account. Als u eerder een college via de Illustere School hebt gevolgd, ontvangt u géén notificatiemail hierover aangezien u al in het bezit bent van inlogcodes voor Blackboard. Volgt u voor het eerst een Open UvA-College via de Illustere School dan ontvangt u een mail met uw inlogcodes. Voor meer informatie over Blackboard klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.

Bewijs van Inschrijving

Maandag 29 januari sluit de aanmelding voor Bernini en de Barok. Na deze datum ontvangen alle cursisten per email een Bewijs van Inschrijving. U hoeft deze niet mee te nemen naar het college. Uw naam staat op de deelnemerslijst die aanwezig is in de Aula. Bij vragen kunt u zich wenden tot een van de gastvrouwen.

Gepubliceerd door  Illustere School