Symposium bij de afsluiting van het Ammianuscommentaar

09apr2018 13.00 - 17.15

Symposium

Op maandag 9 april wordt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een symposium gehouden ter gelegenheid van de voltooiing van de Philological and Historical Commentary on Ammianus Marcellinus reeks.

Ammianus was de laatste grote historicus van het Romeinse rijk, een Griek die schreef in het Latijn. Het project is deze winter afgerond met het verschijnen, bij uitgeverij Brill, van het commentaar op boek XXXI. Sinds 1987 toen boek XX verscheen is er zonder onderbreking aan de serie gewerkt door wat uitgroeide tot de Quadriga Batavorum: twee Latinisten, Jan den Boeft ((oud-)hoogleraar Latijn aan de VU) en Daan den Hengst ((oud-)hoogleraar Latijn aan de UvA), en twee oud-historici, Jan Willem Drijvers (UHD Oude Geschiedenis in Groningen) en Hans Teitler ((oud-)Wetenschappelijk Hoofdmedewerker Oude Geschiedenis in Utrecht). Tesamen met de oudere delen van de hand van P. de Jonge (boeken XIV-XIX: het eerste deel verscheen in 1935) is het hele ons bekende werk van Ammianus nu becommentarieerd. Deze monumentale prestatie verdient een feestelijke afsluiting.

Programma

  • 13.00 – 13.30 ontvangst door dagvoorzitter Irene de Jong (ACASA)
  • 13.30 – 17.15 lezingen door François Paschoud, Bruno Bleckmann, Harm Pinkster, Gavin Kelly, Jan Willem Drijvers, Daan den Hengst, Hans Teitler
  • 17.30 – 18.30 receptie

Dit symposium wordt mogelijk gemaakt door OIKOS, ACASA, GLTC UvA en VU, RMO, NKV, VCN, en Brill Uitgevers.

Aanmelding en informatie

Het aantal beschikbare plaatsen voor het lezingengedeelte is beperkt. Als u dit wilt bijwonen, is het nodig dat u zich opgeeft. Dit kan bij Diederik Burgersdijk (d.burgersdijk@let.ru.nl) of Joop van Waarden (j.a.vanwaarden@uva.nl). U kunt ook voor inlichtingen bij hen terecht.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen