Kohnstammlezing: Freek de Jonge vraagt aandacht voor onderwijs

23mrt2018 15.00

Lezing

De negentiende Kohnstammlezing wordt gehouden door Freek de Jonge. Onder de titel ’Mag ik even uw aandacht?’ stelt hij in zijn lezing onderwijs centraal.

Wij verschillen van dieren, omdat wij keuzes kunnen maken op basis van rationele overwegingen. Niet alleen staan we iedere dag voor meer keuzes, we zijn ook steeds jonger als we gaan kiezen. Dat betekent dat het maken van de juiste keuzes de belangrijkste opgave voor de mens is. Bijvoorbeeld of je rekenen en taal moet leren voor je leert kiezen.

De Jonge gaat het hebben over onderwijs, wat hij duidt als het fenomenale domein dat zich uitstrekt van iemand iets wijs maken tot iemand wijzer maken. Van het kind dat iets abstracts als het alfabet van zijn grootmoeder leert, tot het kind dat zijn opa computerles geeft.  Inrichting en organisatie van het onderwijs laat De Jonge graag aan anderen over. Hij zegt te veel liefhebber te zijn van toeval en chaos om daar werkelijk belangstelling voor te hebben. ‘Er valt overigens voor de liefhebber van toeval en chaos veel te genieten in het onderwijs. Het succes van De Luizenmoeder spreekt boekdelen’, aldus De Jonge.

Meer dan ooit is alles wat aan kennis vergaard is, voor meer mensen dan ooit beschikbaar. De beschikbaarheid van kennis kan dus het probleem niet zijn, stelt De Jonge. Het gaat erom de kennis eerlijk te (ver)delen. De Jonge: ‘Voor je iemand iets gaat leren, dien je vast te stellen waar het in het leven om gaat. Een mens staat voor de taak zijn tijd van leven voor zichzelf en de ander zo aangenaam mogelijk  te doden. En dan in een andere volgorde met andere woorden: Aandacht is adem voor de geest.’

Over De Jonge

Freek de Jonge (1944) studeerde Culturele antropologie en MO-Nederlands aan de UVA. Hij werd bekend met het sociaal geëngageerde cabaretgezelschap Neerlands Hoop in Bange Dagen, waar hij in 1969 samen met Bram Vermeulen mee begon. Vanaf 1980 ging De Jonge solo en bracht hij met zijn geconstrueerde conferences waar een rode draad doorheen liep een verandering teweeg in het cabaret. Hij verzorgde tien keer een speciale voorstelling rond de jaarwisseling. De jonge schreef ook romans, presenteerde televisieprogramma’s, acteerde in films, speelde de nar in King Lear (1996) en maakte als singer-songwriter drie cd’s. Momenteel werkt hij aan zijn memoires.

Van 2015 tot 2016 was De Jonge Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA vanwege zijn belangrijke bijdragen aan kunst en cultuur. Onderwijs was een van de thema’s die hij centraal stelde in een collegereeks.

Over de Kohnstammlezing

De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats en wordt aangeboden door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam. De lezingenreeks is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA, Amsterdam. Vanaf dit jaar wordt de lezing digitaal uitgegeven.

Deelname

Vanwege de grote belangstelling is het niet meer mogelijk je aan te melden. Met vragen kun je contact opnemen met het secretariaat van de Kohnstammlezing: kohnstammlezing-fmg@uva.nl.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting